Donder en bliksem

12 juli 2024 - Roubaix, Frankrijk

De wekker staat vandaag op half zeven 🙃 Gisteravond tijdens het eten hoorden we dat er voor vandaag slecht weer afgegeven werd … regen in de morgen én vanaf 14.00 uur tot eind van de middag ‘orage’  … Even denken we erover een extra rustdag te nemen en dan zaterdag weer verder maar de beheerder van de gîte stelt ons gerust … alleen morgen rond 7 uur ‘orage én zware regen’  daarna weer een mooie dag.

Vroeg uit de ‘veren’ dus én inderdaad even 7 uur ‘donder en bliksem’  klinkt in de bergen ‘harder en rolt rond’… en veel regen, met z’n allen ( we zijn niet de enigen) wachten tot het droog wordt én op tijd vertrekken… Beginnen al snel aan een klim, ja in de Alpen iedere dag omhoog en omlaag de shirts kunnen weer uit.. heel andere vergezichten en hoe mooi als we zelf boven de wolken lopen (gelukkig niet in de wolken 😊) Zelfs het zonnetje komt er weer bij.

Twee Cols  vandaag, de eerste Col de Vallonet  op 2520 meter hoogte en de tweede (altijd jammer dat we eerst weer dalen)  voor de klim naar de tweede Col de Mallemort op 2558 meterhoogte, wel weer via een prachtig padmet schitterende bloemen, vandaag oog voor ‘grassen’ die staan er na de regen van vanmorgen mooi fris bij. Weten we ook weer dat de fuchsia/ rode bloemen Alpenroosjes zijn … hoe konden we dat vergeten 🙈.

Dan lopen we via een old military road langs de ruines Baraquements de Viraysse, mooievestingenwat ons dan even bezighoudt.. hoehebben ze toch ooit al dat materiaal boven in de bergen gekregen ..

We zien de militaire peletons al met volle bepakking naar boven marcheren horen in onze gedachten … Links,Links,Links  helpt wel om boven te komen dat ondervinden wij ook … klimmen moet echt in je eigen tempo maar als het laatste steile stukje in zicht komt ‘marcheren’ wij ook Links, Links, Links, en samen komen we boven !!

Twaalf uur hebben we de top van de Col de Mallemort bereikt .. meestal veel wind boven maar hier kunnen we in het zonnetje wel lunchen. Prachtig weer omringd door al die bergen en vandaag dus ook van mooie wolkenluchten .

De afdaling is net zo ‘pittig’ als de klim, natte boomwortels en stenen kunnen te glad zijn dus … concentratie, het steilste stuk net gehad dan opeens donder en bliksem weliswaar nog in de verte maar toch … proberen zo snel mogelijk beneden te komen .. Wel mooi om in de verte de bui te zien én we hebben geluk .. draait om de top naar de andere kant van de berg 😊

Genieten van een koppel Le Gypaète barbu de lammergier van de Alpen dat boven ons cirkelt … wat een spanwijdte 🙄

Vanwege zijn formaat maar ook vanwege zijn gele ogen met rode randen werd de lammergier lange tijd Satansvogel genoemd. In de 19e eeuw waren bergbewoners er doodsbang voor. De boze vogel werd beschouwd als een dief van kinderen en schapen. Zijn reputatie kostte hem destijds zijn verdwijning in de Alpen.

In 1986 werd de gier opnieuw geïntroduceerd in het Alpengebied. Ondanks een succesvolle herintroductie is de Lammergier nog niet buiten gevaar.  De soort wordt nog steeds bedreigd door menselijke activiteiten (hoogspanningslijnen, vrijetijdsactiviteiten in de bergen). Het is ook een van de zeldzaamste roofvogels in Europa. De IUCN-status van instandhouding wordt beschouwd als NT (bijna bedreigd, stukje informatie van internet ).

maak een filmpje (maar dat zie je niet goed) In de gîte hangt een foto (die zet ik bij de foto’s 😉)

Na een lange afdaling … zijn dan meestal net zo blij als op top 😊 staan de klaprozen ons weer vrolijk toe te lachen … wandelen we het plaatsje Larche binnen .. gelukkig zijn de weersvoorspellingen niet uitgekomen maar in de bergen weet je het nooit !

Morgen houden we een rustdag.

1. Jelly en Ruud:
    12 juli 2024
    Lieve vrienden, wat weer een spectaculaire spannende dag. Herken ook veel van mn Nepaltrekkingen, het onvoorspelbare weer in de bergen en met name het dalen, vraagt zo veel concentratie.Geniet morgen van jullie rustdag. Wel verdiend liefs Jelly
  2. Marijke Koning:
    13 juli 2024
    Wat stoer allemaal. Heel veel inspanning maar jullie gaan ervoor. Klasse!!
    Geniet van de rustdag.